17 oktober, 2016 tobias 0Comment

Brukar du ibland stöta på problem när du surfar eller arbetar i program på datorn? Det kan antingen vara att ett kommando inte går igenom eller att hela datorn helt plötsligt har blivit svart. Om du befinner dig på jobbet brukar det inte vara något problem, vanligtvis är det bara att ringa till IT-supporten som kommer och hjälper dig. De flesta av oss använder dock datorer hemma också och där brukar det inte finnas IT-support i samma utsträckning. Behöver du datorhjälp i hemmet finns det några tips som kan vara bra att känna till.

1200px-ssem_manchester_museum_close_upLär känna din dator

Först och främst är det bra att lära känna sin dator. Vad är det du vill kunna göra med den och hur ska du då gå till väga? För vissa är det värt att gå en it-utbildning så att man verkligen har koll på läget. När man känner sin dator kan man snabbt ta till åtgärder om det börjar dyka upp problem eftersom man vet hur varningstecknen ser ut. Ett tecken på att din dator krånglar är om den börjar bli ovanligt långsam. Då kan det i själva verket vara ett virus som stör. Se till att alltid ha ett fungerande virusprogram och en säker brandvägg för att undvika denna situation. Kör regelbundet skanningar via ditt virusprogram så att du i god tid kan röja undan eventuella problem innan de hinner bryta ut med full styrka. I vissa svåra fall kan man behöva vända sig till en expert inom området.

Lös problem själv

Det kla bästa sättet att lösa problem är att helt enkelt försöka förekomma dem. När det handlar om datasäkerhet är det relativt lätt. Se till att lära dig varningstecknen som föregår problemen så har du kommit en bra bit på vägen. Det finns många olika utbildningar som erbjuder denna kunskap. Ett vanligt problem på datorer är att de blir långsammare. Att tempot går ned är inte ovanligt eftersom även datorer åldras, men ibland går det ovanligt fort. Då gäller det att ha koll på läget, för det kan i själva verket vara ett virus som spökar i hårddisken. Genom att ha bra virusprogram och vanan att alltid skanna igenom datorn har man en god chans att undvika stora problem. Om det inte går att lösa problemet själv finns det professionella personer som kan bistå dig, nästan på samma sätt som när man ringer till IT-supporten när man är på jobbet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *