29 augusti, 2015 tobias 0Comment

Har du fått problem med datorn? Du är inte ensam. Varje år får miljoner datoranvändare trubbel med sina maskiner som gör att de måste lämna in dem på lagning eller ödsla värdefull tid på att leta reda på problemet. När du får problem med datorn gäller det att snabbt komma fram till var felet ligget för att du så snabbt som möjligt ska kunna göra något åt det. Med några standardfrågor kan du lättare veta om det handlar om ett mjukvaru- eller hårdvarufel, vilket är avgörande för hur du ska gå vidare med reparationen. På så sätt kan du snabbare laga datorn och förhindra att du förlorar dina filer.

Close-up view of hands using laptop

Mjukvaran är datorns program och operativsystem. Det innebär att det är mjukvaran som är själva innehållet på datorn och den existerar därmed inte i fysisk bemärkelse. Ändå kan skador på mjukvaran vara förödande för hur datorn fungerar. Ett operativsystem som inte vill starta eller ständigt kraschar kan vara lika frustrerande som en trasig komponent i datorn. Om du märker att datorn tycks fungera som vanligt med undantaget att program ofta avslutas utan förvarning eller att den går långsammare är normalt är risken stor att det rör sig om ett mjukvaruproblem. I dessa fall kan du prova att installera om programmet det är fel på eller – om det rör sig om ett allvarligt fel – göra en omformatering av hårddisken.

Fel på hårdvaran är vanligen svårare att åtgärda på egen hand. Dels handlar det om svåra teknologiska processer som gemene man i regel inte är bekant med, dels kan det vara direkt farligt eftersom du kan komma i kontakt med strömförande ledningar. Det finns dock hårdvaruproblem som går att ordna med relativt enkla medel. Ett vanligt fel på datorn är att den överhettas. Det kan leda till en rad olika symptom, som att den hänger sig ofta, går långsamt eller helt enkelt stänger av sig. Med hjälp av en extern fläkt som du enkelt köper i en datorbutik kan du få ned temperaturen och se till att datorn håller sig kyld för bästa prestanda. Om problemen ändå kvarstår kan den bästa lösningen vara att lämna in den på service.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *