12 oktober, 2015 tobias 0Comment

I dagens digitaliserade värld är vi beroende av att tekniken fungerar. Eftersom en stor del av vår information är lagrad på hårddiskar och datorer runt om i världen kan det vara förödande när något kraschar. Oavsett om det är dina familjebilder från semestern eller en längre tids arbete som försvinner är en hårddiskskrasch en frustrerande upplevelse. Lyckligtvis finns det sätt att undvika en katastrof – både innan och efter olyckan är framme. På så sätt kan du stå väl förberedd den dagen som din hårddisk ger upp samtidigt som du har sätt att minimera skadan och därmed ser till att dina viktiga filer inte går förlorade.

External hard drive for backup on wood background.

Den viktigaste åtgärden i förebyggande syfte för att undvika en katastrofal hårddiskskrasch är att ta regelbundna backuper. Med en backup kan du sova lugnt i vetskapen om att dina filer finns någon annanstans om din primära lagringskälla skulle fallera. Om du vill ta en backup på exempelvis en bunt viktiga dokument eller bilder har du framför allt två alternativ. Du kan antingen använda dig av en fysisk hårddisk eller så lagrar du dina filer på nätet. Fördelen med en hårddisk är att du kan lagra stora mängder till ett lågt pris och du behöver inte oroa dig för att någon ska hacka sig in i dem. Att lagra dina filer på nätet ger dig dock möjlighet att få tillgång till dem var du än befinner dig, vilket ger dig en oslagbar flexibilitet.

Om din hårddisk skulle krascha utan att du har hunnit ta en backup på filerna finns det ändå sätt att få tillbaka innehållet på den. Mycket beror på anledningen till att filerna försvann från första början. Om det var du som råkade plocka bort dem genom att formatera om hårddisken eller trycka på fel knapp brukar det finnas inbyggda alternativ som återställer dokumenten eller bilderna. Om hårddisken har blivit fysiskt defekt, som att läshuvudet har gått sönder, är det dock svårt att lösa det själv. Då kan du behöva lämna in det till en professionell firma som ser till att rädda det som räddas kan av dina filer. Då slipper du också lägga värdefull arbetstid på datorreparation och kan ägna dig åt andra arbetsuppgifter som att ordna med factoring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *