28 december, 2015 tobias 0Comment

Datorvirus har funnits nästan lika länge som datorn, men dagens virus tenderar att vara allt mer sofistikerade. I takt med att fler transaktioner sker på nätet har det också tillkommit större ekonomiska motiv för nätbrottslingar att hacka sig in på datorer hos både folk i allmänhet och hos företag, där datorviruset länge har varit ett sätt att få tillgång till låsta filer. Som datoranvändare är det därför viktigt att vidta åtgärder för att se till att du står så bra rustad som möjligt för virusattacker. Tack vare en enkel checklista kan du enkelt se hur väl förberedd du är för virus och slipper upptäcka det den hårda vägen.

En bra början på väg mot en bättre nätsäkerhet är att installera en brandvägg. Många operativsystem, bland annat Windows, kommer med en inbyggd brandvägg, men det går också att installera brandväggar från externa utvecklare. Brandväggen ser till att all information som skickas och tas emot av datorn analyseras för att minimera risken att du får skadlig data.

Computer security concept. Virus in program code

På så sätt reagerar brandväggen och notifierar dig om den tror att datorn är på väg att bli infekterad. En viktig detalj är att se till att din brandvägg är uppdaterad. Eftersom virusskaparna ständigt uppdaterar sina virus gäller det att du har en ny version av brandväggen för att kunna stå emot angreppen.

För att ha ett fullskaligt skydd mot virus behöver du också ha ett antivirusprogram som ett komplement till brandväggen. Med rätt antivirusskydd kan du lättare upptäcka säkerhetsbrister i din programvara och se till att åtgärda dem redan innan din dator har hunnit infekteras. Antivirusprogrammet låter dig också scanna din hårddisk för att se efter om det finns något skadligt virus installerat på datorn. Antivirusprogram finns både i betal- och gratisversioner och kan enkelt installeras på nätet. Se bara till att du väljer ett program från en legitim utvecklare.

Det är inte bara program och brandväggar som kan förhindra virusattacker. Ditt surfbeteende har också en del i det. Om du ser till att endast besöka sidor som du vet är seriösa minskar du risken för att din dator utsätts för allvarliga virusangrepp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *