19 juni, 2016 tobias 0Comment

Även de som är noga med att ta hand om sina datorer och inte belamrar den med program och filer, märker nog att datorn blir långsammare efter några år. Även om det inte går att utföra några mirakel som plötsligt gör att datorn blir som ny igen, finns det vissa knep man kan ta till för att ge sin gamla dator en liten boost när det gäller hastigheten.

En av de första sakerna att se över är hur mycket utrymme man har kvar på hårddisken. För att den ska fungera effektivt bör det finnas ungefär tio procents ledigt utrymme på hårddisken. Du kan enkelt se hur mycket utrymme du har kvar genom att gå in på Startmenyn, välja Dator, högerklicka på den ikon som representerar din hårddisk och välja Egenskaper. Här ser du inte bara hur mycket utrymme du har kvar, utan kan också åtgärda problemet om du har en överfull hårddisk. Genom att klicka på Diskrensning räknar datorn själv ut hur mycket utrymme som kan sparas, och lämnar förslag på det som kan tas bort. Du får också se en lista på olika åtgärder som kan utföras för att spara utrymme, som att komprimera bilder på datorn eller ta bort temporära internetfiler. Det är bara att kryssa för de åtgärder du vill utföra i listan.keyboard-453795_960_720

Något annat som kan vara bra att rensa i är de program som är installerade på datorn. Programmen tar inte bara upp plats på hårddisken, utan kan också göra datorn långsammare genom att många av dem startar automatiskt när datorn sätts på, eller körs i bakgrunden medan du arbetar med annat. För att ta bort program du inte längre behöver går du in på Kontrollpanelen och väljer Lägg till eller ta bort program. Du bör få upp en lista över alla program som är installerade på datorn, och du kan helt enkelt välja ett program du vill ta bort i listan och klicka på Avinstallera. Vill du inte ta bort ett program helt kan det i alla fall vara en bra idé att ta bort det från Autostart, så påskyndas datorns uppstartsprocess något.

Dessa åtgärder är enkla, och de flesta kan utföra dem själva – även de som inte är särskilt tekniskt lagda. Om man vill ha hjälp med mer komplicerade saker relaterade till IT, till exempel att skapa en hemsida, bör man dock vända sig till en webbyrå. Då kan man vara säker att hemsidan blir precis som man tänkt sig, och att den får den spridning den behöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *