23 september, 2016 tobias 0Comment

De personer som har sin dator i knäet ofta har nog märkt hur datorn kan öka i temperatur. Det är inte ovanligt men kan vara både irriterande och obehagligt. Vissa har till och med fått smärre brännskador på kroppen efter att ha haft en varm dator såpass nära huden. Det finns enkla knep du kan ta till för att minska värmen själv, utan att det behöver bli särskilt dyrt eller omständligt. En svalare dator är både skönare att ha nära sig och den kommer även fungera bättre, eftersom prestandan brukar gå ned i takt med att temperaturen ökar.

Kyl ned dig

1200px-macbook_pro_retina_3Om problemet är att datorn är för varm behövs det logiskt sett en metod för att kyla ned datorn. Först och främst är det bra att veta litegrann om hur en dator är uppbyggd. Inuti maskinen sitter en liten fläkt som är rent ut sagt livsnödvändig. Det är den fläkten som ser till att allt fungerar eftersom den håller temperaturen på en bra nivå. Det kan dock komma in damm i fläkten, vilket i så fall drar ned prestandan. Samma sak gäller om du råkar hålla för fläkten, eller lägger något emot. Att ha fläkten fri är första steget för en välmående dator. Nästa steg är att införskaffa någon slags kylplatta som hjälp. En kylplatta har en egen inbyggd fläkt som drar in kall luft under datorn. Det kan kosta lite att köpa en sådan men det är en investering i hemmet, på samma sätt som när du ska skaffa en snygg tapet eller köpa en skön soffa.

Damma bort problemet

Verkar det som att din fläkt har dammat igen helt? Då kan det vara dags att faktiskt gå in och rengöra fläkten. Detta är ett tips som bara rekommenderas till de som kan litegrann om datorer, eftersom det är ett pilligt jobb att sätta ihop datorn igen. Det bästa är att lämna in datorn för rengöring, men det kan svida i plånboken och det går faktiskt att göra själv. Om du känner att du vågar dig på att öppna upp datorn inifrån är det klokt att införskaffa ett litet verktygsset med en borste och ha mycket tålamod. Fläkten sitter ofta ytligt och är lätt att se. När du väl har borstat bort dammet och satt ihop datorn igen är det smart att vara extra noggrann med att inte täcka för fläkten. Det bästa knepet för en varm dator är trots allt att ta hand om den ordentligt redan från början.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *