5 april, 2017 tobias 0Comment

Att jobba som IT-konsult är ett spännande och utmanande jobb. Det kräver hög teknisk kompetens och även hög social kompetens. Som konsult är du ofta placerad på något företag och fungerar nästan som en anställd. Samtidigt har du en frihet som anställda inte har. Många IT-konsulter har sina egna företag men det finns också många stora IT-företag som erbjuder konsulter till företag. Du kan alltså som IT-konsult antingen vara egenföretagare eller vara anställd hos någon arbetsgivare. Oavsett vilket du föredrar så bör du vara beredd på att jobba hårt och vara kreativ.

IT-kompetens är eftertraktat

Kompetens saknas inom flera ställen i IT-branschen. Det finns en brist på IT-personal runt om i landet. Har du hög kompetens inom IT-området är du förmodligen väldigt attraktiv på arbetsmarknaden. Att hitta riktigt duktiga programmerare eller nätverkstekniker brukar vara svårt för arbetsgivarna. Därför kan du kräva en hög lön och mycket förmåner om du väljer att skriva kontrakt med någon arbetsgivare. Väljer du att jobba som egenföretagare kan svårigheten vara att nå ut med marknadsföring om dina tjänster. Samtidigt finns det många bra plattformar på nätet där man ökar sina chanser. Freelancer.com och Upwork.com är två exempel på tjänster som används flitigt för att hyra in konsulter.

Vad gör en IT-konsult?

En IT-konsult kan ha väldigt varierade arbetsuppgifter men ofta handlar det om att skapa tekniska lösningar som effektiviserar vardagen för ett företag. På det sättet är IT-konsulten med och bidrar till lönsamheten hos det företag som hen jobbar åt. Det kan handla om att skriva programkod för någon mjukvara som behöver utvecklas eller att hitta bättre lösningar när det gäller servrar, backup eller lagring. En IT-konsult har nästan alltid en högskoleutbildning inom IT-området. Det kan till exempel vara en civilingenjörsutbildning eller en högskoleingenjörsutbildning. Oavsett så är det också bra att ha några års erfarenhet från branschen innan man ger sig in i de svårare konsultjobben.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *