24 maj, 2021 tobias 0Comment

Ofta benämner man router och modem som om det vore samma sak, så är emellertid inte fallet alla gånger. Här reder vi ut vad skillnaden är och vad du behöver.

Modem eller router

Med hjälp av ett modem ansluter man i princip till internet via olika digitala utrustningar. Kort sagt behövs ofta ett modem för att komma ut på internet. Med hjälp av en router kan sedan internetförbindelsen fördelas mellan olika enheter. Man brukar ju vilja koppla alltifrån datorer, mobiltelfoner och teveapparater till det. Därför har många en kombinerad router och modem lösning. Det finns dock olika lösningar som passar olika situationer beroende på vilken internetanslutning man har. Ansluter man exempelvis via ett telefonjack bör man ha ett ADSL modem. Andra modem använder exempelvis en conax kabel. Är man osäker kan man fotografera de kontakter man tänkt använda och fråga i affären.

Funktionen av en router

Med hjälp av routern skapas det nätverk hemma som flera enheter kan använda för att nå internet. Man får då vanligen även ett wifi nätverk som tillåter trådlös förbindelse i hemmet. Wifi använder vanligen 2,4 GHz eller 5 GHz bandet. Har man möjlighet bör man alltid använda det snabbare 5 GHZ. Man ska dock känna till att 2,4 GHz har en bättre räckvidd, varför det kan vara ett bättre alternativ ibland. Upplever man ett långsamt trådlöst internet bör man ta reda på om det finns något som stör. Här är några enkla åtgärder för att snabba upp sitt trådlösa internet.

  • Koppla de enheter som går, med kabel till routern/modemet.
  • Se till att placering av router är på ett optimalt ställe. Man kan alltså flytta den och testa sig fram.
  • Man bör eliminera så mycket trafik som möjligt. Kanske finns det program på datorn som pågår i bakgrunden, vilket kan sakta ned hastigheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *